Geniální skladatel a úžasný člověk, vzpomíná na Patejdla kapela Carmen

Minulou středu se na pražském Strahově konal pohřeb slovenského zpěváka a hudebníka Vašo Patejdla. Ten zemřel 19. srpna ve věku 68 let. Se zakladatelem slavné československé pop-rockové kapely Elán (spolu s Jožo Rážem) se jeli rozloučit i členové třebíčské kapely Carmen. „Znali jsme se roky, nejvíc se přátelil s naším zpěvákem Vlastou Zahrádkou a Karlem Holíkem,“ říká Luboš Denner, který je současně kytaristou a manažerem kapely.

„Seznámili jsme se před více než dvaceti lety na koncertu Elánu, který jsme v Třebíči na zimáku pořádali poté, když se po havárii Jožo Ráž vyléčil,“ vzpomenul Denner. O rok později, na přelomu tisíciletí, se konal samostatný koncert Vašo Patejdla na jihlavském zimním stadionu, který s D.A.N. production spolupořádaly Jihlavské listy. „Od té doby jsme byli průběžně v kontaktu. Kromě toho, že byl geniální skladatel a muzikant, tak byl i naprosto úžasný člověk, pohodový a skromný,“ popisuje ho Denner. 

Prvotně obchodní vztah přerostl v přátelství a Vašo Patejdl pak vystoupil v roce 2016 i na třicetinách kapely Carmen v Třebíči. „Byl to obrovský zážitek hrát na podiu s legendou z jedné z nejslavnějších československých kapel,“ vzpomíná Denner. 

Skupina Carmen nyní vystupuje jen párkrát ročně, přesto má stále obrovské zázemí fanoušků. V polovině letošního července kupříkladu zcela zaplnila Podzámeckou nivu v Třebíči. „Vašo Patejdl se na nás přijel podívat. Tam jsem s ním mluvil naposled,“ dodává Luboš Denner.

Článek vyšel v Jihlavských listech 6.9.2023

https://www.jihlavske-listy.cz/clanek39510-genialni-skladatel-a-uzasny-clovek-vzpomina-na-patejdla-kapela-carmen.html